Professionell integritet

Denna hemsida fungerar inte med Explorer <9. Använd Firefox, Google Crome eller Safari. Läs denna information.

konferens1.jpg

Det premieras numera från många HR avdelningar att man ska förmås att på ett konstlat sätt utöva det som kallas "impression management". Det kommer också allehanda råd från rekryterare som talar om hur man bör bete sig, skriva, vara för att bli "gångbar". Dessa råd tenderar att låsa fast och befästa de fördomar som finns och begränsa, istället för att befria, människor. Därmed minskas dynamiken på arbetsmarknaden. Detta verkar vara en viktig orsak till att den fungerar så dåligt.

Ovanstående inställning hos HR-avdelningar och rekryterare är också i grunden kontraproduktiv för verksamheterna själva eftersom dagens medarbetare – för att fungera väl i en verksamhet som domineras av en tjänstelogik – måste ha ett självständigt, autentiskt och professionellt arbetssätt både gentemot sina kolleger, sina överordnade och sina kunder.

Man kan då inte ha medarbetare som går omkring och idkar självcensur eller maskerar sin personlighet och sina ställningstaganden – tvärtom.

Men det är sannerligen inte lätt när de tongivande personerna i vårt samhälle agerar paternalistiskt, auktoritärt och totalitärt. Hur tycker Du det är och skall vara?

Varje individ har behov av en personlig sfär som man kan ha kontroll över själv och där andra inte har rätt att stiga in. Detta tillhör de mänskliga rättigheterna. Samtidigt har vi alla som medborgare behov av rättssäkerhet och att hot, brott och trakasserier kan klaras upp och beivras.

Genom att detta senare arbete sköts dåligt så har det numera ställts allt större krav på "transparens" det vill säga integritetskränkande åtgärder. När man vill anställa någon måste man få titta i brottsregistret. När man skall erbjuda en försäkring måste man få ta del av sjukdomspanoramat. När socialtjänsten skall ge hjälp måste man ta del av kontoutdrag som visar om vederbörande är storkund på systemet. När det skall erbjudas lån måste man snoka i människors ekonomiska och privata förhållanden. För den som skall sälja blöjor är det en fördel om denne kan ta del av människors konsumtionsvanor.

Allt detta bygger i grunden på integritetskränkande åtgärder som alla är bra för makthavare men dåliga för medborgare. i grunden är dessa krav på transparens mönstret för en totalitär övervakningsstat där vi tvingas lita på härskarens goda vilja och redliga sinne. Vi har numera lärt oss att detta är farligt. När väl barriärerna har brutits igenom. Vad händer då? Se också http://kunskapsabonnemanget.se/artiklar/vardegrund.html

Fördjupade resonemang finns i vår abonnemangsrapport 129

 

Vill Du ta ställning till hur olika förslag som förs fram av kolleger och chefer skulle kunna påverka Din egen situation och Er samverkan i Din verksamhet finner Du fördjupande resonemang i vår abonnemangsrapport 129.

Resonemangen har hämtats från våra många samtal i arbetslivet och har prövats mot aktuell forskning. Det innebär att Du själv inte måste plöja igenom massa text för att få stöd för Dina tankar.

Skriv och beställ av Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Wennbergs vänner

Wvbild

Till Bengt-Åke Wennbergs 80-jubileum publicerade vänner, kunder och samarbetspartners en bok med egna separata texter om hur det varit att från 30 år och fram till nu samarbeta med Bengt-Åke och Samarbersdynamik enligt de princper som beskrivs på denna hemsida. Boken kan laddas ner som pdf här.

Brevväxla gärna med oss

Aktuella artiklar i vår kunskapsplattform

Besökare

Vi har 33 besökare och inga medlemmar online