Identitetshot

Denna hemsida fungerar inte med Explorer <9. Använd Firefox, Google Crome eller Safari. Läs denna information.

konferens1.jpg

Dagens debatter utgår från att vi skall välja vem som bäst kan bestämma över oss. Det handlar då om stora komplexa frågor som Försvarsmakten, näringslivet, vård, skola och omsorg. Debatten handlar om vilka beslut som skall fattas – inte hur vi skall kunna komma fram till bra beslut som svenska folket kan vara solidariskt med. Detta innebär att politikerna har kidnappat vår demokratiska makt och fördummat oss. Från vardagslivet vet vi att sådana auktoritära mönster sällan leder fram till goda beslut och åtgärder. De slutar i gräl och missnöje. Vi har också under de senaste hundra åren sett förfärande exempel på hur en sådan auktoritär beslutsform kan misslyckas och vilka destruktiva konsekvenser den leder till. Demokratin måste i vår nya tid ta sig för att debattera demokratin självt. Det väntar vi på. Se artiklarna på http://kunskapsabonnemanget.se/artiklar/toposteorins-giltighet.html

Dagens aktiebörser har i stora drag övegett sina ursprungliga syften och ambitioner. Detta får omfattande konsekvenser för medborgare och arbetstagare som är beroende av dessa verksamheter. Genom spekulationsekonomin uppstår osäkerhet om vilka verksamheter som är stabila och hållbara och därför bör dra till sig kunnig personal. Som arbetstagare och kund kommer man istället att delta i ett spekulationsspel – ett lotteri – där ens insatser snillas bort genom meningslösa och ofta destruktiva ekonomiska transaktioner där bidragen som vi alla gör inte södjer en "bra" verksamhet.

 

De värden som presenteras på dagens aktiebörser är således inte i takt med tiden och den nya ekonomin vilket gör livet för oss alla allt osäkrare. "Spelarna" kan göra sig förmögenheter men de kan lika gärna förlora allt. En bättre väg vore att börsföretagen värderades efter sina förutsättningar att anpassa sig till dagens skonomiska realiteter och erbjuda oss alla viktiga värden. Det vill säga deras förmåga att agera i linje med en tjänstedominant logik. Läs vidare om den tjänstedominenta logiken på Vinnovas rapport och på http://kunskapsabonnemanget.se/artiklar/den-ekonomiska-krisen.html

 

Se också vår artikel i kunskapsplattformen om det nya organisatoriska landskapet

Fördjupade resonemang finns i vår abonnemangsrapport 129

 

Vill Du ta ställning till hur olika förslag som förs fram av kolleger och chefer skulle kunna påverka Din egen situation och Er samverkan i Din verksamhet finner Du fördjupande resonemang i vår abonnemangsrapport 129.

Resonemangen har hämtats från våra många samtal i arbetslivet och har prövats mot aktuell forskning. Det innebär att Du själv inte måste plöja igenom massa text för att få stöd för Dina tankar.

Skriv och beställ av Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Wennbergs vänner

Wvbild

Till Bengt-Åke Wennbergs 80-jubileum publicerade vänner, kunder och samarbetspartners en bok med egna separata texter om hur det varit att från 30 år och fram till nu samarbeta med Bengt-Åke och Samarbersdynamik enligt de princper som beskrivs på denna hemsida. Boken kan laddas ner som pdf här.

Brevväxla gärna med oss

Aktuella artiklar i vår kunskapsplattform

Besökare

Vi har 11 besökare och inga medlemmar online