Forskningens ofrihet

Denna hemsida fungerar inte med Explorer <9. Använd Firefox, Google Crome eller Safari. Läs denna information.

konferens1.jpg

Den nationalekonomiska forskningen har sedan länge varit fångad i föråldrade modeller om värdeskapande. Värdet, det som pengarna representerat, har uppfattats motsvara handelns bytesvärden. Sådana värden ökar genom att råvaror kan utvinnas och resurser kan expolateras. I dagens värld där råvaror blir allt mer sällsynta och naturresurserna sinar så blir denna ekonomiska modell alltmer orealistisk. Nu måste därför den invanda krematistiken och de genom denna uppbyggda maktförhållandena ändras. Marx talade på sin tid om Aufhebung, det vill säga att utvecklingen gjorde att gamla maktbaser upphävdes och nya växte fram. Framtidens maktbaser handlar om erbjudandet av bruksvärden snarare än bytesvärden vilket ändrar hela den invanda nationalekonomiska teoribildningen. Den ekonomiska forskningen abdikerar för detta stora problem. Läs mer om orsakerna till den ekonomiska krisen på http://kunskapsabonnemanget.se/artiklar/den-ekonomiska-krisen.html.

Se också vår artikel i kunskapsplattformen om det nya organisatoriska landskapet.

Fördjupade resonemang finns i vår abonnemangsrapport 129

 

Vill Du ta ställning till hur olika förslag som förs fram av kolleger och chefer skulle kunna påverka Din egen situation och Er samverkan i Din verksamhet finner Du fördjupande resonemang i vår abonnemangsrapport 129.

Resonemangen har hämtats från våra många samtal i arbetslivet och har prövats mot aktuell forskning. Det innebär att Du själv inte måste plöja igenom massa text för att få stöd för Dina tankar.

Skriv och beställ av Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Wennbergs vänner

Wvbild

Till Bengt-Åke Wennbergs 80-jubileum publicerade vänner, kunder och samarbetspartners en bok med egna separata texter om hur det varit att från 30 år och fram till nu samarbeta med Bengt-Åke och Samarbersdynamik enligt de princper som beskrivs på denna hemsida. Boken kan laddas ner som pdf här.

Brevväxla gärna med oss

Aktuella artiklar i vår kunskapsplattform

Besökare

Vi har 28 besökare och inga medlemmar online